پیام آذری

آخرين مطالب

بزرگترین کباب ایرانی | کباب بناب این طور طبخ می شود اقتصادی

بزرگترین کباب ایرانی | کباب بناب این طور طبخ می شود
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش آفتاب نو، ایرانی‌ها در هر شهر و دیار کباب خاصی دارند، اما شاید بتوان یکی از معروف‌ترین کباب‌های محلی را «کباب بناب» دانست که بیش از هر چیز با اندازه بزرگتر نسبت به کباب کوبیده شناخته می‌شود. این کباب با قدمت صد ساله اولین بار در میان اهالی منطقه آذربایجان طبخ می‌شد و بعدها به شهرت رسید و حالا به یکی از غذاهای محبوب میان همه به ویژه گردشگرانی که به ایران سفر می‌کنند تبدیل شده است.
این کباب که پیشتر در آذربایجان شرقی به ثبت ملی رسیده، حالا در مسیر ثبت جهانی است.
بناب، شهر کباب‌های سنتی بناب شهر کوچکی در آذربایجان شرقی است که به گفته مسئول ثبت میراث فرهنگی ناملموس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان شرقی، طبق آمار بیش از 220 رستوران و کباب‌پزی دارد.
کبابی‌ها در بناب آنقدر زیاد هستند که با ورود به این شهر در کوچه و خیابان کباب‌پزی و قصابی می‌بینید در حالی که کمتر از فست‌فودی‌ها خبری هست؛ اینجا کار کبابی‌ها هیچ‌وقت کساد نمی‌شود. همچنین چندهزار نفر در این رستوران‌ها مشغول به کار هستند و به مسافران و گردشگران خدمات‌دهی می‌کنند.
آن‌طور که علی فلسفی در گفت‌وگو با همشهری تاکید می‌کند کباب بناب در عزا و عروسی و همه برنامه‌ها همراه همیشگی مردم بناب است.
پیشینه کباب بناب سابقه نخستین کباب بناب در شهر کوچک بناب به 100 سال پیش برمی‌گردد؛ شاید کمی بیشتر یا کمتر. مسئول ثبت میراث فرهنگی ناملموس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان شرقی توضیح می‌دهد: «شخصی به نام صمدآشپزباشی برای نخستین بار طبخ کباب بناب را انجام داد و از آن روز تا کنون نام کباب بناب بر سر زبان‌ها افتاده است. صمدآشپزباشی ابتدا در شهرستان بناب این کباب را پخت و بعدها به تهران رفت و در آنجا نیز کباب بنا پخت. حتی روایت است که برای اهالی دربار هم کباب بناب را پخت و همین آغاز شهرت غذا شد.»
علی فلسفی اما با اشاره به سندهای موجود در پرونده ثبت جهانی بناب می‌گوید: «البته به سندی که درباره کباب بناب دست یافتم که بر اساس آن، ظاهرا در بناب کبابچی بازار هم وجود داشته است. یعنی قسمتی از بازار قدیمی بناب، اختصاص به کباب‌پزی داشته است. الان هم بخشی از بازار سنتی و قدیمی این شهرستان به کباب‌پزها اختصاص یافته است، ولی شما هر جای شهر بناب پا بگذارید، کباب‌پزی وجود دارد.»
بناب، یک کباب خاص در ظاهر آنچه کباب بناب را از کباب محبوب ایرانی‌ها یعنی کوبیده متمایز می‌کند، اندازه آن است. اما مسئول ثبت میراث فرهنگی ناملموس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان شرقی توضیح می‌دهد که تفاوت فقط این نیست: «موضوعی که کباب بناب را از سایر کباب‌ها در کشور متمایز می‌کند، شیوه طبخ آن است. کباب بناب به کباب ساطوری هم شهرت دارد.»
علی فلسفی می‌گوید: «در دهه‌های گذشته وقتی فردی می‌خواست کباب بناب درست کند، از قصابی گوشت تهیه می‌کرد و به کباب‌پزی می‌رفت و می‌گفت کباب بناب درست کند. کباب پز هم با چاقو گوشت قرمز را خرد می‌کرد و بعد بر روی یک کنده چوبی که ارتفاع آن به یک متر و نیم می‌رسید، قرار می‌داد. بعد با ساطور بر روی گوشت می‌کوبید تا به شکل گوشت چرخ کرده دربیاید. در گذشته پیازی هم که در کباب بناب استفاده می‌کردند، حتما باید پیاز بناب می‌بود چون پیاز بناب کیفیت خاصی داشت.»
او ادامه می‌دهد: «در طبخ امروزی همه گوشت را ساطوری نمی‌کنند و اغلب گوشت چرخ کرده را بر روی کنده چوب می‌گذارند و بر روی آن ساطور می‌زنند.»
نکته دیگری که فلسفی به آن اشاره می‌کند این است که کباب بناب نسبت به کباب کوبیده عرض پهن‌تری دارد، برای درست کردن آن از گوشت گوسفند نر استفاده می‌کنند؛ ‌ البته گوشت گوسفندانی که در منطقه قره‌قشون، ‌ مراغه و در کوهستان سهند چرا می‌کنند، زیرا پوشش گیاهی این منطقه کیفیت خاصی دارد و لذیذی کباب بناب به همین دلیل است.
تشکیل پرونده ثبت جهانی مهارت پخت کباب بناب سال 1394 در فهرست میراث ناملموس ایران ثبت شد. هر سال در بناب جشنواره‌های محلی برگزار می‌شود که کباب بناب به عنوان یکی از جاذبه‌های اصلی این جشنواره‌ها به نمایش گذاشته می‌شود و این امر به شهرت بیشتر این غذای خوشمزه افزوده است. حالا گفته می‌شود که پرونده ثبت جهانی کباب بناب هم تشکیل شده است. مسئول ثبت میراث فرهنگی ناملموس اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی می‌گوید: «در مرحله ای هستیم که برای مستندات جدید باید عکس و فیلم ارائه کنیم. شاید کباب بناب ثبت جهانی نشود، اما ما می‌خواهیم کباب بناب را به جهانیان معرفی کنیم.» به گفته علی فلسفی، «مهارت پخت و به اشتراک‌گذاری کباب بناب» عنوان این پرونده است.
کباب بناب این روزها علاوه بر ایران در کشورهایی مانند سوئد، کانادا، جمهوری آذربایجان و ترکیه هم پخته می‌شود و به گفته فلسفی، یکی از فاکتورهایی که می‌تواند کباب بناب را به ثبت جهانی برساند، حضور این غذا در فرهنگ اهالی بناب است که البته در حال حاضر چنین است.
کباب بناب با فرهنگ مردم این شهر پیوند عجیبی دارد به طوری که در گذشته بسیاری وقت ناهار دکان‌های خود را تعطیل می‌کردند و به کباب‌پزی می‌رفتند و حالا هم نه تنها خود مردم شهر و گردشگران بلکه آن‌هایی که در سفر کاری خود از این شهر عبور می‌کنند یک غذای محبوب است.
منبع خبر: همشـهری
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/795584/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شب برفی اردبیل

سقوط مرگبار آسانسور در تبریز/ مرد 43 ساله جانش را از دست داد

سانحه برای اتوبوس تیم دختران واترپلوی ارومیه/ وزیر ورزش دستور پیگیری داد

دستور وزیر ورزش برای پیگیری درمان مصدومان تیم واترپلوی دختران ارومیه

ایران ممکن است برای ساخت سریع بمب اتمی وسوسه شود؛ ترامپ در دام آیت الله خامنه‌ای نیفتد

سقوط  مرگبار کابین آسانسور نیمه کاره در تبریز

تمامی ادارات آذربایجان غربی تعطیل شدند

تصادف دختران تیم واترپلو و فوت دو نفر

جزئیات حادثه مرگبار تصادف دختران تیم واترپلو

دستور وزیر ورزش و جوانان برای پیگیری درمان مصدومان تیم واترپلوی دختران ارومیه پس از سانحه رانندگی

رشد 27.6 درصدی صادرات فولاد ترکیه/ ترک‌ها متقاضی محصولات نیمه‌نهایی و طویل

ایران میزبان گردشگران آسیای میانه و قفقاز می شود

اتوبوس دختران واترپلو آذربایجان غربی هم واژگون شد

تعطیلی ادارات و مراکز آموزشی آذربایجان شرقی

حضور رئیس فدراسیون شنا بر بالین مصدومان سانحه تصادف تیم واترپلوی دختران آذربایجان غربی

بغض مریلا زارعی حین صحبت درباره فیلم موسی کلیم الله/ ویدئو

عکس/ تصویری از بارش 70 سانتی‌متری برف در اشنویه

برف یک متری در گیلان! + فیلم

آخرین وضعیت جوی و ترافیکی در راه‌های مواصلاتی گیلان

مدارس، دانشگاه‌ها، بانک‌ها، ادارات و حوزه‌های قضایی استان اردبیل تعطیل شد

تصاویر| جشنواره زیبای کشتی آزاد روستاییان استان کرمانشاه

راهپیمایی پرشکوه 22 بهمن در ارومیه برگزار می‌شود

کلیه محورهای مواصلاتی تکاب به جز محور ایرانخواه باز است

آیین تکریم و معارفه فرماندار شهرستان هشترود

مذاکره با آمریکا عاقلانه نیست و هیچ تأثیری در رفع مشکلات ندارد/ اگر آمریکایی‌ها ما را تهدید کنند، تهدیدشان می‌کنیم

غرش مسی‌ها در تبریز با طعم دعوا و اخراج/ گیتی پسند جام را حس کرد

ریشه قرآنی سیاست امام خامنه‌ای

نیروی انتظامی مظهر اقتدار و صلابت است

سخنان مهم رهبر انقلاب درباره مذاکره با آمریکا | نظر رهبر انقلاب درباره مذاکره با آمریکا

رد پای اعتیاد در جنایت‌های هولناک

تاریخچه رقابت های کشتی فرنگی قهرمانی کشور از 1326 تا 1330

خبر رسمی از مخالفت قاطع رهبری با مذاکره ایران و آمریکا

گسترش گردشگری از آسیای میانه تا خلیج‌فارس/ هدف‌گذاری برای رسیدن به 15 میلیون گردشگر در سال

دستور بازداشت راننده اتوبوس کرمانی صادر شد

برف و سرما نصف ایران را تعطیل کرد!

این جاده‌ به علت برف و کولاک مسدود شد

جزئیات فعالیت مدارس و ادارات آذربایجان شرقی فردا شنبه 20 بهمن اعلام شد

رهبری و راهبری اصلی جامعه به دست بانوان تمدن ساز است

بزرگترین کباب ایرانی | کباب بناب این طور طبخ می شود

618 مددجو از خدمات درمانی اورژانس 115 آذربایجان غربی بهره مند شدند

برفروبی خیابان‌های شهر ارومیه جدی گرفته شود

برگزاری فینال لیگ تیراندازی با کمان با حضور نایب رئیس فدراسیون جهانی

حادثه برای دختران واترپلوی آذربایجان غربی

یک‌ هزار و 343 نفر توسط هلال احمر آذربایجان ‌غربی نجات یافتند

ضرب و شتم پرستار اورژانس بیمارستان بناب

اردبیل شنبه تعطیل است

مدارس استان اردبیل فردا تعطیل شد

اعلام تعطیلی مدارس اردبیل در روز شنبه 20 بهمن

آخرین وضعیت راه‌های گیلان/ بارش برف در محور اسالم به خلخال 130 سانتیمتر رسید

سهم 120 هزار میلیارد تومانی اردبیل در سرمایه گذاری اقتصادی